tisdag 28 augusti 2012

Gratis SEO tips – Hitta rätt nyckelord


Sökmotoroptimering (SEO) handlar om att få din hemsida att ranka högt i sökresultaten på Google, men inte i vilka sammanhang som helst förstås. Du vill naturligtvis bli hittad av folk som söker efter vad du har och måste därför hitta rätt nyckelord för just din hemsida.

Nyckelord som består att ett singelord (generiskt sökord) kan vara mycket populära men leder sällan till kontakter eller försäljning, därför att de inte beskriver just din verksamhet och är alldeles för allmänna. Branschspecifika sökord kan vara så speciella att ingen söker på dem. Det gäller alltså att hitta de nyckelord som har potentialen att ge dig fler kontakter och ökad försäljning.

Innan du börjar ta reda på vilka nyckelord som är rätt för din webbplats rekommenderar jag att du och ditt företag ”brainstormar” kring följande:
  • Vilken eller vilka målgrupper du vill nå med din hemsida?
  •  Vad vill du att de skall göra när de besöker den?
  •  Vad är det som utmärker dig jämfört med dina konkurrenter?
Om du ska bygga en helt ny hemsida är det väldigt bra att vänta med domännamnet tills nyckelordsanalysen är klar. Varför? Det är helt enkelt bra om webbadressen innehåller ditt viktigaste nyckelord.




OK, nu är det dags att hitta rätt nyckelord.

Först av allt vill jag att du förstår varför singelord sällan fungerar när du vill att folk skall klicka på just din länk när den kommer upp i sökresultatet, varför?

Jo, folk som är ute efter en specifik vara eller tjänst knappar inte in ett enstaka sökord utan bräddar sitt sök för att hitta vad just de söker. Ett populärt ord med stor sökvolym är mycket sällan relevant för din hemsidas målgrupp.

Exempel: Låt oss säga att du driver en Pizzeria i Göteborg som även gör hemleveranser och nu planerar att öppna för onlinebeställningar. Får du många kunder via Google om du placerar dig högt på singelordet ”pizza”?

Nej, naturligtvis inte. Det som troligen ger dig fler kunder via Google-sök är mer specifika sökningar på fraser som ”online pizza göteborg”, ”pizza hemkörning göteborg” eller t.o.m ”online pizza för hemkörning göteborg”.

Det blir liten sökvolym men de som besöker din hemsida gör det därför att de vill beställa pizza direkt på webben för hemkörning i Göteborg.


Tack för att du läste och välkommen tillbaka!

/Tomas Ohlum
SEO specialist och Webbstrateg

Inga kommentarer:

The Most Popular Traffic Exchange